top of page


איך לבחור כרטיס קול לפודקאסט?
כרטיס קול הוא שלב טריקי בבחירת הציוד שלך. הוא גם אחד מהשלבים בו קל מאוד ללכת לאיבוד, לבזבז המון כסף מיותר ובסוף להחזיק פריט שבכלל לא מתאים לצרכים שלך. ההיצע הקיים היום בשוק הוא כל כך גדול ובעל טווח מחירים עצום שנע בין מאות שקלים לעשרות אלפי שקלים. אבל למה? בואו נבין מה זה בכלל כרטיס קול ומה תפקידיו.
אז מהו בעצם כרטיס קול?
כרטיס קול הוא בעצם רכיב פנימי (הקיים בכל מחשב) או חיצוני (כרטיס קול/מיקסר) הממיר סיגנל אנלוגי (מיקרופון/גיטרות/קלידים וכו') לאות דיגיטלי (שהמחשב מסוגל להבין) ובחזרה לסינגל אנלוגי היוצא דרך האוזניות/מוניטורים.
ולסיכום קצרצר: הקלטה אנלוגית > המרה לאות דיגיטלי > מחשב > המרה חזרה לאות אנלוגי > יציאה מהמוניטורים/אוזניות.
במאמר זה נדבר על כרטיסי קול חיצוניים.
מהם תפקידיו של כרטיס הקול החיצוני?
- הגברת אות אנלוגי עם מינימום הוספת רעשי רקע (48V - להרחבה בנושא הזה מוזמנים לגשת למדריך "איך לבחור מיקרופון לפודקאסט?").
- המרה איכותית (הכי קרובה למקור) ככל הניתן בין אות אנלוגי לדיגיטל.
- הקלטה עם Latency נמוך (זמן השהייה נמוך בין כניסת האות האנלוגי עד ליציאת האות בחזרה למוניטור/אוזניות).
- יציבות בעבודה מול תוכנות הקלטה מקצועיות כמו Cubase או Protools.
- הוספת ערוצים נוספים להקלטה בו זמנית.
אלו הן תנאי הבסיס של כרטיס הקול החיצוני. כרטיסי הקול הפנימיים במחשבים ניידים/נייחים לא יספקו את צרכים אלו ומעבר לכך - יוסיפו רעשים, יהיו בעלי זמן השהייה גבוה והם לא יתמכו בפרוטוקולים של תוכנות מקצועיות (למשל - Protools לא תיפתח ללא כרטיס קול חיצוני).
קישור כרטיס הקול למחשב:
חיבורים פיזיים - כרטיס קול בסיסי יבקש כבל חשמל + חיבור USB למחשב. לכרטיסים מסוימים, כמו ה-UMC404HD של Behringer (שנכתוב עליו בהמשך) יספיק רק כבל USB והחשמל שיצרכו יהיה דרך המחשב.
דרייבר/Driver - או בעברית - התקן. רוב כרטיסי הקול דורשים התקנת תוכנה המקשרת בין כרטיס הקול למחשב והיא הדרייבר. בדרייבר של הכרטיס קול יהיו המון אפשרויות שמשתנות בין כרטיס לכרטיס ובין דרייבר לדרייבר אבל יש כמה דברים שלרוב קבועים וחשובים שנדע:
1. על הדרייבר להיות תמיד מעודכן בעדכון האחרון, לפעמים העדכונים יהיו דרישה טכנית של הכרטיס לעבודה בסיסית מול המחשב, לפעמים העיצוב ישתנה ולפעמים יתווספו עדכונים ופרמטרים נוספים לדרייבר. כמעט בכל דרייבר קיימת אופציה לבדיקת עדכונים (Update), לחיצה כל שבוע ואתם מסודרים.
2. Buffer Size - מושג חשוב מאוד במיוחד בהקלטות פודקאסט.
זוכרים שדיברנו על זמן השהייה גבוה בין הקלטת האות האנלוגי ליציאת הקול האנלוגי לאחר ההמרה? במילים אחרות - אתה יכול לשבת מול המרואיין שלך, לדבר, ולשמוע את עצמך בדילאיי של שנייה. זה מבלבל, לא נוח ואפשר לפתור זאת בקלות אם יש בידך כרטיס קול.
Buffer Size הוא מספר הדגימות שלוקח למחשב שלך לעבד אות דיגיטלי הנכנס אליו, זאת אומרת, ככל שה-Buffer Size יותר גבוה - כך יקח יותר זמן לאות הדיגיטלי לעבור את השרשרת המרה עד שיגיע לאוזניות שלך.
זאת אומרת - אנחנו רוצים לעבוד על Buffer Size נמוך כשאנחנו מקליטים.
אז למה בעצם הדרייבר נותן לנו את האופציה לעבוד Buffer Size גבוה? משום ששימוש באחד נמוך דורש המון כוח מחשב, וכדי שהמחשב לא יקרוס (גם מחשבים חזקים), אנחנו מקליטים ב-Buffer Size נמוך ומקשיבים/עורכים ב-Buffer Size יחסית גבוה.
האופציות הקיימות נעות בין 16 דגימות (Sampels) עד ל-1024 וגם יותר.
הבחירה הנכונה לבחירת Buffer Size להקלטה תהייה 128. אתם תשמעו את עצמכם ללא דילאיי, המחשב (בהנחה שמדובר במחשב טוב ואמין) יעמוד בזה מבחינת כוח ומעבר לזה - המחשב יעבוד נורא קשה ללא סיבה אם נלך על Buffer Size נמוך מזה.
הבחירה האופטימלית לבחירת Buffer Size בעבודה כללית/עריכה במחשב תהיי 1024, ברוב הדרייבים זו תהייה ברירת המחדל של הדרייבר.
בואו נעבור קצת על הכפתורים הפיזיים בכרטיס קול בסיסי:

מצד שמאל למעלה נמצאים ה-Inputs (הכניסות), אלו כניסות Combo המשלבות כניסה של כבל XLR (מיקרופון) וכניסה של PL (גיטרות, קלידים וכו').
מימין לכניסות נמצאים הכפתורים המסונכרנים לכניסות, זאת אומרת - Gain 1 הוא המלבן השולט על הפרמטרים של Input 1 וכו'.
בכל מלבן קיים:
1. Gain - עוצמת הכניסה. למה צריך לשים לב? לא לשים מעבר ל-75%, אין גם צורך. יכול לגרום לכניסה חזקה מדי ולדיסטורשיין (עיוות) בגל הקול. משמאל ל-Gain קיים נורת Clip שתידלק בצבע אדום במידה והסיגנל יכנס לפיק ונורת SNG שתידלק בירוק במידה והכרטיס מקבל סיגנל.
2. Line/Instrument - נתחיל ונגיד ש-Line היא עוצמת הקול הרצויה באולפן, נשתמש בכפתור Line במידה והכלי שנחבר יכנס בעוצמה חזקה מספיק ונצטרך מינימום הגברה מהכרטיס קול (משתמשים בו בעיקר בחיבור קלידים), נשתמש בכפתור Instrument במידה ונחבר כלי חשמלי שכנראה לא יכנס בעוצמה מספיק סבירה (כמו גיטרה חשמלית/בס חשמלית). בכל מקרה, שני חיבורים אלו רלוונטים אך ורק אם אנו מחברים כלי עם כבל PL, כשאנו מחברים מיקרופון עם XLR, הוא מוגבר אוטומטית בכרטיסים של היום (רק לשים שכפתור Pad לא לחוץ, מיד נסביר עליו).
3. Pad - הנמכה של עוצמת הכניסה אם כלי מסוים נכנס בעוצמה חזקה. לדוגמא, על גיטרה עם המון דיסטורשיין נוכל לשים Pad על מנת לא להיכנס לפיק. לא להשתמש בכפתור זה אלא רק אחרי שכניסת ה-Gain על עוצמה חלשה ועדיין נכנסים ל-Clip.
כרטיסים מסוימים יכולים להשתמש במונחים שונים עם אותה המשמעות.
נעבור לחלק הימני מלמעלה.
4. Main Out - עוצמת ווליום למוניטורים. אין צורך להגביר מעבר ל-75% עוצמה.
5. Mix - מצד אחד נמצא In (הסיגנל המקורי שנכנס לכרטיס קול) ומצד שני PB שמשמעותו Playback (הסיגנל אחרי עריכה ואפקטים שנעשו במחשב). עם אנחנו עובדים עם תוכנת הקלטה מקצועית - מה שנרצה לשמוע זה עד הסוף את ה-PB.
6. Phone - עוצמת הווליום לאוזניות. אין צורך להגביר מעבר ל-75% עוצמה.
נעבור לחלק האחורי.
7. DC IN - חיבור חשמל. כרטיס זה ספציפית לא צריך חשמל קבוע, USB מספיק. אבל אם משתמשים ב-48V, חשוב שיהיה חשמל ישירות.
8. USB - חיבור למחשב.
9. 48V - מתח פאנטום כשעובדים עם קונדנסר (יכולים לקרוא את המאמר שלנו על מיקרופונים להרחבה).
אלו בעצם הכפתורים והאפשרויות החשובות שלרוב ימצאו בכל כרטיס קול.
רוב כרטיסי הקול היום הם באיכות מעולה, גם הזולים מביניהם. אין צורך (לפחות בהתחלה) ללכת על מותגים יקרים. המאפיינים שבעיקר חשובים בבחירת כרטיס הקול הם:
- מספר כניסות המיקרופון שאצטרך. יש הבדל דיי גדול בין כרטיסי קול עם 2 כניסות לבין 4 כניסות.
אם אני מקליט פודקאסט לבד, אפשר לגמרי ללכת על 2 כניסות. אם אתם חושבים שיקרה מצב בו תצטרכו יותר מזוג מקליטים, עדיף כבר לרכוש כרטיס קול 4 כניסות וללכת על בטוח מהבחינה הזו.
- עם איזו תוכנה נוח לי לעבוד? המון מכרטיסי הקול היום מגיעים עם רישיון סטנדרטי (לא גרסאות מלאות) של תוכנות הקלטה מקצועיות. יכולים לקרוא את המאמר "איך בוחרים תוכנת הקלטה?".
- נוחות ופשטות. הכרטיס צריך להיות ברור, קל לתפעול ונוח. בהקלטות פודקאסט נשתמש (ברוב המקרים) נטו בחיבור מיקרופונים ובלאנס נכון ביניהם. תקלו על עצמכם בקטע הזה.
המלצות שלנו:
1. Scarlett 2i2 של חברת Focusrite. אחד מכרטיסי הקול הנפוצים בעולם עם יחס מחיר-תגמול מעולה. יש אפשרות לקנות אותו עם כניסה בודדת (לזאבים הבודדים מביננו) ועם 2 כניסות. נע בין 600-850 ש"ח.
2. UMC204HD של חברת Behringer, חברה שבאופן כללי מנגישה מאוד את עולם הסאונד מבחינת מחירים. למרות הציוד היחסית זול שלה, היא אמינה ונותנת מענה טוב לציוד התחלתי. הכרטיס נע בין כניסה אחת/2 כניסות/4 כניסות ולא צריך לעלות מעבר ל1000 ש"ח ל-4 כניסות.
3. ID14 של חברת Audient, מותג קצת יותר מקצועי ומתקדם, כרטיסי קול באיכות המרה מעולה, אמינים מאוד ובעלי חיי מדף ארוכים מאוד. למי שרוצה להתפנק. יכול להגיע עם כניסה אחת/שתי כניסות ויכול לנוע עד לאזור ה-1750 ש"ח.
משהו עדיין לא ברור? רוצים להתייעץ? אנחנו כאן לכל שאלה או בקשה בלחיצת כפתור:
אורי בן-דור, Your-Podcast.
bottom of page