top of page


המדריך לפודקאסט המתחיל
כאן אורי בן-דור מ-Your Podcast והיום נעשה סדר בשלבים הנדרשים ליצירת פודקאסט.
תהליך יצירת הפודקאסט יכול להיות עניין פשוט, זורם וקל ויכול להיות ההפך הגמור אם אנחנו מדלגים שלבים, לא מכינים את עצמנו מראש לכל שלב או עושים את זה בצורה שהיא לא מקצועית - בין אם שלמדנו איך עושים זאת בעצמנו או בין אם לקחנו מישהו שהוא לא מספיק מקצועי כדי שיעזור לנו בחלק מהשלבים.
אחד הדברים הכי חשובים שאנחנו צריכים לחשוב עליו לפני כל הכניסה לתהליך הוא עניין התקציב. שלב התקציב יעזור לנו להחליט אם אנחנו נוכל להתרכז נטו בתוכן ולשתף פעולה עם איש מקצוע או שנצטרך לקחת על עצמנו חלק מהשלבים כדי להתאים את עצמנו לתקציב.
תקציב גבוה לא בהכרח יתן לכם תוצאה מושלמת ותקציב נמוך לא בהכרח יתן לכם תוצאה לא טובה. יש בתוצאה הסופית המון מרכיבים וחשוב להבין שהכל תלוי בנו ובבחירת אנשי המקצוע, הציוד, המקום בו נקליט וכו'. נוכל להסתכל על זה כך - כל שלב הוא קומה בבנייה של היצירה שלנו. לכן, על מנת שנוכל לבנות את הבניין כמו שצריך (בלי שיתנדנד לאחר מכן בגלל יסודות לא במקום) חשוב שנשים את מלוא תשומת הלב שלנו בכל אחד מהשלבים.
אז בואו נתחיל.
נחלק את התהליך ל-5 שלבים עיקריים:
1. תוכן:
התוכן הוא הבסיס של יצירת פודקאסט טוב. אם אין לנו תוכן טוב ובסיס טוב - אין לנו כלום.
לא משנה כמה תשקיעו בשלבים שלאחר מכן - זה לא ישנה כלום כי זה פשוט לא יעניין. אני אישית (ואני חושב שהרבה יסכימו איתי) חושב שכל דבר יכול להיות מעניין אם מספרים אותו בצורה הנכונה.
אני מעריך שרוב היוצרים עושים את שלב זה לבד בלי להיעזר באיש מקצוע אבל נוכל לחזור לעניין התקציב ואם יש לנו אחד שהוא מספיק גבוה - נוכל להיעזר באיש תוכן שיסדר לנו את החומר, יערוך לנו מילולית את הפרקים ויהפוך את הצורה בה אנחנו מספרים את הסיפור שלנו לדבר מעניין.
זה גם השלב בו אנחנו חושבים על מרואיינים בעלי שם (תמיד עוזר ליצור עניין) ומראש כבר מקבלים את הסכמתם להתראיין.
טיפ שלי הוא להיות מאוד נישתי בכל כתיבה של פרק (לדוגמא, אם הפודקאסט שלי הוא בנושא חלל - אז להקדיש פרק שמדבר רק על חורים שחורים), לשמור על עניין מתמיד מבחינת התוכן, לרענן מדי פעם עם עובדות קצרות או סטטיסטיקות מרעננות ולנסות להבין מתי נכון מצידנו להיכנס מעט יותר עמוק לחומר ומתי לשמור על פשטות וקלילות. לפי דעתי השילוב הנכון בין השניים הוא המתכון המנצח.
עוד משהו שחשוב מבחינת התוכן הוא להבין שאת הפודקאסט אפשר לשמוע גם בעוד 3 שנים. מה שמצריך אותנו תמיד להגיד תאריכים או שנה במידה ואנחנו אומרים עובדה נחרצת או אירוע מסוים. לדוגמא - "נכון למאי 2022, לא נמצא פתרון לפרדוקס השמדת המידע בחורים שחורים".
אני מאוד מאמין בלוחות זמנים על עוד לא מדובר ביצירה של משהו חדש. הכוונה שלי היא ששלב זה לא צריך להיות מוגבל בזמן מהעובדה הפשוטה שלחץ מיותר יכול לגרום לשלב החשוב הזה לא לצאת מאה אחוז. לאחר שנסיים את שלב זה ונעבור להקלטות - לוחות זמנים יהיו דבר חשוב מאוד בגלל שהם יציבו לנו יעדים ודד ליינים, הם יעזרו לנו להיות מחויבים לתהליך ויעזרו לנו להוציא את המקסימום במינימום זמן.
2. הקלטות:
אז סוף סוף סיימנו את שלב התוכן, הפרקים מסודרים, קיבלנו מהמרואיינים אישורים ותאריכים ועכשיו אנחנו צריכים לבחור איפה להקליט או איזה ציוד לקנות במידה ואנחנו לוקחים את שלב זה על עצמנו.
שוב נחזור לעניין התקציב. אם יש לנו מספיק ממנו ואם אתם יודעים שהקלטת הפודקאסט הספציפי הזה הוא עניין חד פעמי, כדאי לחשוב על ללכת למקום מקצועי לזה. כך אתם יכולים להיות רגועים ולהתעסק נטו בהגשה נכונה של החומר, באנרגיה המדוייקת של כל משפט ובדבר הכי חשוב - להנות! (לא שמי שמקליט לבד סובל).
אם אתם יודעים שהפודקאסט הזה הוא לא האחרון שתקליטו או שאתם מחפשים פרויקט מתמשך וארוך - כדאי לחשוב על לרכוש ציוד בעצמכם. אתם יכולים להיעזר במדריכים השונים שלנו כמו "איך לבחור כרטיס קול לפודקאסט?", "איך לבחור מיקרופון לפודקאסט?", "איפה מקליטים פודקאסט?" וכו'.
אם בחרתם להקליט במקום מקצועי - עדיף לרכז כמה שיותר פרקים ולתקתק כמה שאתם מסוגלים כדי לחסוך לעצמכם זמן בלחזור כמה פעמים. אצלנו באולפן לדוגמא, אנחנו ממליצים לשריין 2-3 שעות וכך אפשר להקליט 3-5 פרקים, תלוי בכמות החומר. זמן זה הדבר הכי חשוב וכמה שאפשר לחסוך אותו - יותר טוב (:
אם בחרתם לרכוש ציוד ולהקליט לבד - אתם יכולים לעשות את זה בזמן ובקצב שלכם. מה שכן דרושה כאן אחריות אישית באמת לסיים את הפרויקט ולא להשאיר את הציוד לצבור אבק. תשמרו על לוחות זמנים באופן קבוע. לדוגמא - אם יש לכם פודקאסט של 12 פרקים, תקציבו לעצמכם מקסימום חודש בשביל לסיים את שלב ההקלטות, גם אם אתם מקליטים לבד וגם אם באולפן.
ודבר אחרון - תבואו מוכנים. לכתוב לכם נושאים עיקריים או אפילו את כל החומר מתומלל (לחלק מהאנשים זה מאוד עוזר), לכתוב לכם שאלות מוכנות אם יש בפרק מרואיין ולא לחרוג מהקו הכללי של הפרק.
3. עריכות:
סיימנו להקליט, החומר שומר על עניין, הסאונד נשמע פגז ויש לנו עונה שלמה של פרקים. עכשיו מגיעים לשלב העריכות.
כמו שאר השלבים - אפשר לעשות את זה לבד, אין ספק. אבל (!):
אם ניסיתם עד עכשיו לחסוך כמה שיותר - אני ממליץ לא לחסוך בשלב זה מהסיבה הפשוטה שמדובר בשלב מאוד טכני (יותר מלקנות כרטיס קול ולחבר למחשב) ויש המון מקומות שאפשר ליפול בהם. בנוסף, עורך סאונד טוב יעזור לכם לתקן המון דברים שיהפכו את הפודקאסט ליותר שמיע - הוא יחתוך קטעים מתים ומאבדי עניין, ינקה רעשי רקע, יוציא לכם את הפרק בווליום טוב ובריא, יכניס מוזיקה ויגרום להכל להישמע הרבה יותר חי.
מעבר לזה, זה פשוט יחסוך לכם המון מאמץ וזמן בלהבין איך עושים את זה נכון.
חשוב לדעת באיזו שיטה עובד העורך ומה כלול בעריכה - אנחנו לדוגמא עובדים בשיטה של כמות חומר גלם (פרק עד 15 דקות, פרק עד חצי שעה וכו') והכל כלול בשיטה זו (חיתוכים, ניקיון ערוצים, מיקס נכון לכל אורך ההקלטה וכו').
מעבר לזה, אנחנו מלחינים פתיח וסגיר מקוריים לפודקאסט. יכולים לשמוע דוגמאות ב-"עבודות".
4. עיצוב:
הפרקים ערוכים וקיבלנו קובץ mp3 (שזה הקובץ הסופי שמועלה לפלטפורמות). אבל לפני שאנחנו משתפים את כל העולם - צריך לדאוג לעיצוב יפה וגם פה, לא הייתי ממליץ לחסוך כי מדובר בהשקעה חד פעמית וכל כך חשובה. פודקאסט עם קאבר מושך ומקצועי ימשוך הרבה יותר מאזינים.
אפשר להתחיל מקאבר בסיסי אחד לכל הפרקים ואפשר לקחת את זה הלאה - לעצב קאבר שונה לכל פרק, אולי לכמה עיצובים שונים לרשתות החברתיות וכו'.
5. הפצה:
הגענו לשלב האחרון וזה ההפצה.
גם כאן אפשר לעשות זאת לבד ואפשר לקחת איש מקצוע שיעשה זאת באופן קבוע.
אצלנו לדוגמא, יש לקוחות ששולחים פרק לעריכה + הפצה כלולה כך שהם שולחים לנו חומר גלם ותוך יום-יומיים הוא כבר מופץ בפלטפורמות העיקריות שהן Google Podcast, Spotify ו- Apple Podcast.
יש עוד פלטפורמות נוספות אבל זה לגמרי מספיק.
בהמשך נעשה מדריך גם להפצה כך שתוכלו לעשות זאת עצמאית.
מקווה שעשיתי לכם קצת סדר, מאחל לכם המון בהצלחה! תנו ליצירה שלכם את הטוב ביותר בשבילה.
משהו עדיין לא ברור? רוצים להתייעץ? אנחנו כאן לכל שאלה או בקשה בלחיצת כפתור:
אורי בן-דור, Your-Podcast.
bottom of page