top of page

איך לבחור תוכנת עריכת לפודקאסט?

תוכנת הקלטה (או DAW - ראשי תיבות של Digital Audio Workstation) . צמד המילים המבעית שברוב הפעמים מצייר לנו תמונה של תוכנה עם המון כפתורים, המון מספרים והמון כאב ראש. למרות שחלק מהתיאורים הללו נכונים, כיום (בשונה מלפני כמה שנים) השוק הבין את הצורך בהפשטה של כל העסק וכיום קיימות תוכנות הקלטה קלות לתפעול ואפילו חינמיות.
נתחיל כרגיל מהשורה התחתונה - רוב התוכנות הן בסופו של דבר אותה גברת בשינוי אדרת ובעצם יביאו לכם את אותה התוצאה עם עיצוב קצת שונה. אין נכון או לא נכון וכשמדברים על תוכנת הקלטה, מדברים על נוחות והרגל.


אז למה אני צריך תוכנת הקלטה? האם כל תוכנת הקלטה היא גם תוכנת עריכה?

רוב תוכנות ההקלטה כיום יתנו לכם (מעבר לאפשרות ההקלטה), אפשרות לערוך את הסאונד (לחתוך/להדביק/להנמיך/להגביר קטעי סאונד) ולעצב את הסאונד עם אפקטים בסיסים שמגיעים עם התוכנה (החברים הטובים בעריכת סאונד לפודקאסט הם ה-EQ והקומפרסור, שעל כל אחד מהם נצטרך לכתוב מאמר שלם בנפרד).

אז מהן התוכנות המובילות?
היום, כשמדברים על תוכנות עריכה והקלטה מקצועיות (אלה של מפיקי מוזיקה ואולפני הקלטה) מדברים על שתים עיקריות -
Protools של Avid ו-Cubase של Steinberg. כמעט כל שיר ששמעתם (ואני אחד שנזהר במילים שלו) הוקלט או נערך על אחת מתוכנות אלו. אחרי שמוזיקאי שואל מוזיקאי אחר מה השם שלו הוא ישאל על מה מהן הוא עובד. 
בשנתיים האחרונות עוד תוכנה מתקרבת בצעדי ענק אל המועדון היוקרתי ומאיימת על שני ענקיות אלו והיא 
Abelton Live, שמציעה פלטפורמה נוחה וחדשנית ליצירת מוזיקה בלייב. נעבור על היתרונות והחסרונות של שלושתן:

יתרונות:

- אמינות מאוד.
- בעלות אופציה להקלטת מספר ערוצים (או מיקרופונים) בו זמנית.
- בעלות אופציות רבות למניפולציה ועריכת סאונד.
- מגיעות עם אפקטים מובנים החשובים מאוד בשלב העריכה.


חסרונות:
- בתשלום.
- פחות חברתיות למשתמש המתחיל.
- דורשות כרטיס קול/מיקסר המשמש גם כרטיס קול.
- אפשרות לעברית לא קיימת.


שלושת התוכנות הללו תומכות בשתי מערכות ההפעלה Windows ו-Mac. את שלושתן אפשר לקנות בתשלום חד פעמי (שנע בין 1000-2000 ש"ח) או בתשלום חודשי נוח שיעלה לכם כמה עשרות דולרים בחודש. דרך אגב - לסטודנטים ומורים יש באופן קבוע הנחות גדולות (30-35% ואפילו יותר) גם בתשלום חודשי וגם בתשלום חד פעמי:
עוד מידע על תוכנית סטודנט/מורה של Protools תמצאו
בלחיצה כאן.
עוד מידע על
תוכנית סטודנט/מורה של Cubase תמצאו בלחיצה כאן.
עוד מידע על תוכנית סטודנט/מורה של Abelton Live תמצאו
בלחיצה כאן.

עוד תוכנה שפורצת חזק לתחום בימים אלו היא
Studio One, היא מקצועית, נוחה וקלה לתפעול. בתשלום js פעמי של 100$ תוכלו לארגן לכם אחלה תוכנה של מקצוענים.


עכשיו, אני יודע שאתם ביקרתם בדף הזה כי אתם רק רוצים להקליט פודקאסט ולא להפיק אלבום אבל חשוב לנו להבין מהן חברות הענק ששולטות בענף זה גם כדי ליצור שיח משותף עם עורכים ויוצרים וגם כי הן בסופו של דבר לא סתם בראש שרשרת המזון - הן פשוט התוכנות המקצועיות והאמינות בתחום עריכת הסאונד והמיקס.

ונעבור למלכה הבלתי מעורערת של הקלטות הפודקאסט כיום - 
Audacity.
אני חושב שאין יוצר פודקאסט שלא מכיר את התוכנה או שיצא לו להשתמש בה. נכון להיום, היא צברה מעל 111 מיליון הורדות (רק באתר FossHub).
בעקבות הפשטות והנוחות של התוכנה, היא פופולרית בעיקר בקרב יוצרים שלא מתעסקים בהקלטת פודקאסט ועריכת סאונד כמקצוע.


יתרונות:

- בעלות אופציה להקלטת מספר ערוצים (או מיקרופונים) בו זמנית.
- מגיעיה עם אפקטים מובנים החשובים מאוד בשלב העריכה.
- חינמית.
- קלה ונוחה לתפעול.
- אפשרות לעברית.


כן, חיפשתי חסרונות לתוכנה אבל לא ממש מצאתי. החסרון היחידי שאני לא בטוח בו הוא היכולת שלה להתמודד עם פרויקטים גדולים ומורכבים - גם מבחינת נוחות, אבל כל עוד אנחנו מדברים על פודקאסטים - לרוב מדובר בפרויקטים קלים לתפעול וקל מאוד להבין שהיא האופציה החינמית (ואולי גם הנוחה ביותר) למי שאין ניסיון בעריכות סאונד.

לגבי הקלטה דרך
Zoom, אני פחות ממליץ מהסיבה הפשוטה שבסוף ההקלטה מקבלים קובץ סאונד יחיד שנותן לנו פחות אפשרות לשלוט בווליום קבוע ואחיד ובמילים אחרות - נורא מקשה על תהליך העריכה. אופציה טובה שהכרתי לאחרונה היא אתר הנקרא Zencaster, שנותנת את האופציה להקליט וידיאו + ערוצים נפרדים של מיקרופון לכל אחד מהמשתתפים. מומלץ!

עוד תוכנה חינמית מומלצת ויחסית אמינה היא Garage Band. יחסית וותיקה בתחום ויכולה לתת כמעט את כל הכלים הדרושים בהקלטה ועריכה של פודקאסט. עוד תוכנה ששווה להכיר היא OBS שיכולה לעזור לכם גם בהקלטה וגם בפלטפורמה נוחה שמדובר בצילום וידיאו ממספר מצלמות/צילום מסך מחשב/הקלטה וצילום של קורס אינטרנטי או מדריך. מה שכן, לא תהייה בה אפשרות לערוך לאחר מכן את הסאונד ותצטרכו את אחת מתוכנות עריכת הסאונד כדי להמשיך לעריכה מקצועית.

עברנו בגדול על התוכנות המובילות, כמובן שיש עוד המון (המון!) תוכנות אבל אני חושב שאלו הן העיקריות והאמינות ביותר בתחום. לפי דעתי - בכל התוכנות הקיימות היום אפשר להוציא תוצאה טובה ואיכותית. מה שכן - צריך לדעת איך להשתמש בהן. נפל בחלקנו להיות דור היוטיוב, כל הידע שאנחנו צריכים קיים בלחיצת כפתור! מאות אם לא אלפי מדריכים נכתבו או צולמו (גם בעברית) על כל תוכנה שעברנו כאן עליה. 
רק צריך לרצות לדעת :)

אם מרגיש לכם שמשהו חסר במדריך, אם תרצו הכוונה או עזרה במציאת תוכנת הקלטה נוחה בשבילכם - מוזמנים לשלוח הודעה ולהיעזר בנו.


משהו עדיין לא ברור? רוצים להתייעץ? אנחנו כאן לכל שאלה או בקשה בלחיצת כפתור:


אורי בן-דור, Your-Podcast.

  • Instagram
  • Whatsapp
  • 2021_Facebook_icon.svg
bottom of page